Dr. Gyarmati Andrea

válaszol

FacebookSaxum

Sziget

Ehhez hasonló – és bármely gyerekbetegséggel, életmóddal kapcsolatos – kérdésekre Dr. Gyarmati Andrea válaszol. Minden héten a péntekig leadott kérdésekre a következő pénteken adjuk meg a választ. (Kérjük, amennyiben kérdést küld, levele végén adja meg e-mail címét. Dr. Gyarmati Andreához sokszor több kérdés érkezik egy héten, mint amennyit meg tud válaszolni, így lehet, hogy az Ön kérdésére nem, vagy csak később kerül sor.)

 

Kulcsszó: babaszéklet
 

babakaki

2012. október. 7.  -  102.  cikk kinyitása

Kedves Doktornő!
Kislányom 3 hónapos lesz, anyatejes baba. 2800 g-al született. 1 hónaposan már 4000 g volt. Most kb. 5050 g. Szépen fejlődik, nyugodt baba. Viszont a széklete még mindíg nem kezdett el sűrűsödni. Aranysárgásan barna, kicsi túrós szerű darabokkal. De maga az állaga nagyon híg, szinte vizes állagú. Naponta 1-3 kakis pelus van, ez változó, van amikor csak 1. Utalhat-e ez valamilyen betegségre, problémára?
Válaszát előre is köszönöm.

Jelige: Csenge baba

 

Kedves Anyuka!

Mindjárt itt a válaszom elején szeretném megnyugtatni: Csenge baba tökéletesen működik, és egészen biztosan nincs semmi baja. Legalábbis abból a szempontból, amit Anyuka kérdez, vagyis hogy még nem sűrű a széklete (nem tudom miért kellene annak lennie), és hogy naponta 1-3 kakis pelenkát „termel”.
Azt is írhatnám Csenge baba úgy működik, ahogy ennyi idősen ilyen szép súlyfejlődés mellett az ürítés szempontjából működnie kell.
Nem említi kedves Anyuka, de épp azért, mert nem írja, és mert a baba 3 hónapos, gondolom az anyatejen kívül mást nem eszik a kislány. Ha ez így van, akkor ez is tökéletes. Akkor sincs baj, ha valaki kiegészítést – jelesül hypoallergén (HA) tápszert kell adjon kisbabájának, de azt azért nem árt minél többször elismételni, a kisbábáknak az édesanyjuk teje ,vagyis az anyatej a legmegfelelőbb táplálék.
Csupán azért mondom, hogy amennyiben olyan a helyzet, hogy az anyatej mennyisége nem elegendő, a második legjobb megoldás a hypoallergén tápszerrel való kiegészítés, mert nagyon sok szomorú és lelkiismeret-furdalással teli fiatal anyukával találkoztam, akiknek ezért vagy azért nem volt elegendő teje.
Nincs azzal semmi baj, ha így alakul, azzal viszont már lehet, ha valaki ettől rossz anyának képzeli magát, különösen akkor, ha esetleg a családja még bántja is emiatt.
A hólyag- és bélműködés a pici babáknál automatikus, és tulajdonképpen nagy esemény mind a széklet, mind a vizelet ürítése terén, amikor egy kisgyereknek sikerül, hogy szobatiszta maradjon egész nap és éjszaka.
Ez azonban csak akkor következik be, amikor a gyerek élettanilag és szellemileg elég érett ehhez. A lényeg: mindez nincs összefüggésben a mentális képességekkel, tehát az a kisgyerek, aki hamarabb válik szobatisztává, nem biztos, hogy okosabb is annál, mint aki később jut el oda. A dolog egy érési folyamat eredménye. Siettetni azonban nem szabad, nem is lehet, nekünk szülőknek annyi a szerepünk, hogy segítsük a gyereket amikor itt van az ideje, abban, hogy megtanulja tudatosan szabályozni a széklet- és vizeletürítést, hogy megtanulja uralni a testét.
Kicsit elkanyarodtam, szokás szerint a témától, csak mindezek eszembe jutnak az ürítés kapcsán, és bízom benne hasznos, még ha a későbbiekre vonatkozik is az, amit leírok.
A vizeletürítés teljesen automatikus. A baba pisil éjjel-nappal, elég gyakran, mivel a hólyag még nem tudja a vizeletet sokáig tartani. Amikor kb. 50-100 ml vizelet összegyűlik, az elkezdi feszíteni a hólyag falát, és a kisbaba pisil. Ez teljesen normális jelenség, a baba csak akkor fogja tudni úgymond tartanai a vizeletét, és előre eltervezett helyen üríteni, amikor a hólyag befogadóképessége nagyobb lesz, és ez nem nagyon szokott 15 hónapos kor előtt megtörténni.
Ennyit a pisilésről.
A bélműködés vonatkozásában az újszülött kisbaba élete első 24 órájában a születést követően már ürít egy ragacsos zöldes-fekete székletet. Ezt magzatszuroknak nevezzük. Ez az anyag töltötte ki a magzat beleit az anyaméhben, és ennek ki kell ürülnie, mire a rendes emésztés megindul. Kórjelző bizonyos betegségekre, ha ez a fekete magzatszurok nem vagy csak több nap után ürül. A betegség lényege, hogy a bélrendszer egy bizonyos részén nem megfelelő a beidegzés és ezért ebből a későbbiekben is baj lehet.
Megint csak, mint oly sokszor azt érzem, fantasztikusan vagyunk megalkotva. A szervezet üzeneteket küld arról, hogy valami nincs rendben, és ha jól értelmezzük, megfelelő beavatkozással, kezeléssel segíthetünk a problémán. Ettől olyan szép az én szakmám. Ettől is.
Visszatérve a kakiláshoz, a rendszeres székelés azután néhány nap alatt kialakul, és a baba szépen ürít. Általában aranysárga, édeskés szagú, de semmi esetre sem bűzös és kellemetlen úgynevezett anyatejes székletet. Ha a csecsemő egészséges, jókedvű, súlya gyarapszik, nincs különösebb jelentősége annak, milyen a széklete.
Nem érdemes állandóan figyelni a székletet és aggódni miatta, ha mindezek a dolgok: kedélyállapot, súlygyarapodás és a baba egészsége rendben van. Nehogy félreértsen kedves Anyuka, az teljesen természetes, hogy egy 3 hónapos kisbaba édesanyjaként aggódik, de ebben az esetben szerencsére azt kell mondanom feleslegesen, mivel Csenge baba annak alapján, amit anyuka leírt teljesen rendben van.
Egyénenként teljesen változó hányszor van széklete egy csecsemőnek. Némelyeknek eleinte naponta háromszor-négyszer is van széklete, de néhány hét múlva lehet, hogy csak másnaponta kakilnak. A széklet állagával kapcsolatban az a véleményem, hogy a baba – és ezt erősíti meg a szép és jelentős gyarapodás is – kicsit többet eszik, és ezért hígabb a széklete, és kakil sokat..
Elmondom, hogy gondolom. Egy kisbaba, aki 2800 grammal születik és 3 hónaposan 5 kg felett van a súlya, igencsak jól hízik. Ennek az lehet az oka, hogy sokat is eszik. A babák szervezete olyan szuperül van „kitalálva”, hogy ha nagyon sokat esznek, akkor sokat és hígat is kakilnak, sőt olyik nagyétkű kisbaba nemcsak sokat és hígabbat kakil, hanem még bukik is mellé. Mindezek, bár néha elég zavaróak, beleférnek a normál, egészséges babaviselkedésbe.


Kulcsszó: babaszéklet, széklet, vizelet

 

Dr. Gyarmati Andrea könyvei megrendelhetők
 
Beszéljünk a betegségekről!

 

Beszéljünk az evésről!

 

Ajánljuk még a témában:

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekorvos a családban

 

Gyermekbetegségek természetes kezelése

 

Óvodások

 

Szülők könyve

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 

Gyerekek, óvodák, iskolák

 


Copyright © 2012 Saxum Kiadó Kft., tel/fax: 36-1-237-0659